Skoči na glavno vsebino

Obvezni izbirni predmet
RAČUNALNIŠTVO – MULTIMEDIJA v 8. razredu OŠ
Obseg – 35 ur letno.
Izvedba – 1 ura na teden ali strnjeno v tečajni obliki (po dogovoru).
Izvajalec – mag. Darko Pepevnik.

Spoštovani starši in dragi učenci!

Živimo v času, ko je potrebno dobro obvladati digitalno tehnologijo. Življenja brez računalnika in njemu podobnih naprav si ne znamo več predstavljati. Spremlja nas na vsakem koraku. Povezan v internet pa pomeni naše okno v svet, ki se kar naenkrat znajde v našem domu, šoli, službi … in zato moramo biti pripravljeni.

Drugod po svetu, npr. v Angliji, so to že sprevideli in leta 2012 uvedli obvezni šolski predmet »Computing«  od 1. razreda dalje. Pa ni potrebno hoditi tako daleč. Naši sosedje na Hrvaškem z novim šolskim letom 2018/2019 uvajajo v 5. razred osnovne šole obvezen predmet »Informatika«, ki ga bodo v naslednjih šolskih letih uvedli še v  šestem, sedmem in osmem razredu.

Pri nas je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport lansko jesen ustanovilo Strokovno delovno skupino za analizo vsebin računalništva in informatike v programih osnovnih in srednjih šol – RINOS. Skupina bo do konca leta pripravila študijo, na podlagi katere se bo ministrstvo odločilo o nadaljnjih ukrepih za vključevanje vsebin računalništva in informatike v vrtce ter osnovne in srednje šole

Kljub temu pa imate že sedaj priložnost, da izberete obvezni izbirni predmet iz računalništva. To je MULTIMEDIJA (MME), pri katerem vam zagotovo ne bo dolgčas.

Pa poglejmo zakaj …

1.     Spoznali boste, da lahko računalnik uporabite za koristnejše stvari kot je preganjanje dolgega časa.

2.     Spoznali boste, da je računalnik odlično orodje s katerim si lahko pomagamo pri vsakdanjih opravilih. Seveda pa moramo poznati način njegoveg delovanja in uporabo njegovih programov.

3.     Seznanili se boste z osnovnimi multimedijskimi elementi kot so: besedilo, risba, slika, animacija, zvok (snemanje zvoka in glasba) in video posnetek.

4.     Naučili se boste fotografirati in snemati z video kamero in tabličnim računalnikom iPad.

5.     Video posnetke boste montirali z računalniškim programom iMovie na tabličnem računalniku iPad in pametnem telefonu iPhone.

6.     Izdelali boste tudi svojo risanko (animirani film) s programom HUE Animation.

7.     Pri svojem delu boste uporabljali osebne računalnike, računalniške tablice (iPad), pametne telefone in ostale vhodne in izhodne naprave, ki jih premoremo. Naučili se boste uporabljati video kamero Canon Legria HD in letečo kamero dron YUNEEC TYPHOON Q500, ki snema v resoluciji 4K.

8.     Tablični računalnik iPad si boste lahko izposodili za delo doma.

9.     In kar je od vsega najpomembnejše, naučili se bomo medsebojno sodelovati, se skupaj učiti, preizkušati računalniške izdelke, si medsebojno pomagati in se zavedati, da ni nič hudega tudi takrat, ko se zmotimo. Nasprotno, na napakah se učimo!

KAKO BOMO OCENJEVALI?

Ne bo spraševanja niti pisanja testov.
S številčnimi ocenami bomo ocenjevali postopke nastajanja izdelkov, izdelke same in učenčev odnos do predmeta.

Dragi učenci, prijavite se in se aktivno vključite v delo pri obveznem izbirnem predmetu iz računalništva MUTIMEDIJA v šolskem letu 2018/2019.

Vljudno vabljeni!

KAJ IN KAKO SMO DELALI?

SPODAJ SI LAHKO POGLEDATE NEKAJ LETOŠNJIH IZDELKOV UČENK PRI IZBIRNEM PREDMETU MULTIMEDIJA.
Na desni strani si lahko ogledate napovednik (trailer) filma, ki smo ga v okviru pouka izbirnega predmeta MULTIMEDIJA pripravili za natečaj SAFE.SI na tematiko INTERNET NE POZABLJA. To je bil naš temeljni cilj dela pri tem predmetu. Avtorice filma so osmošolke: Sabina Brin, Maša Čoh, Martina Komerički, Kaja Mikša, Daša Smole in Živa Turk. Ogled celotnega filma bo mogoč koncem meseca maja 2018, ko bo natečaj zaključen. Ne pozabite!
Dostopnost