TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju učenja in izoraževanja. Projekt uspešno že od leta 1996 usklajuje Andragoški center Slovenije v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov iz celotne države. Z njim želijo opozoriti na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in vlogah, ki jih posameznik v svojem življenju sprejema.V letošnjem šolskem letu se bo tudi naša šola z različnimi prireditvami in dogodki priključila projektu in s tem prispevala k udejanjanju njenega slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Pri razrednih urah bomo izvedli  dve predavanji za devetošolce, kjer se bodo seznanili s spolno prenosljivimi boleznimi ter varno spolnostjo. Učenci devetošolci se bodo odpravili na ekskurzijo v Krapino, kjer si bodo ogledali muzej Krapinskih neandertalcev ter na Avstrijsko Koroško, kjer bodo spoznali temelje slovenstva. Prav tako bodo iz slanega testa izdelovali darilca za starše.

Projekt vodi učiteljica Eva Cankar.

Več…

V torek, 15. 5. 2018 so se učenci devetošolci odpravili na kratko ekskurzijo v bližnjo Krapino. Ogledali so si Muzej krapinskih neandertalcev, ki se nahaja v neposredni bližini največjega najdišča pračloveka na svetu – na Hušnjakovem hribu v Krapini. Tu so praljudje za sabo zapustili neizbrisane sledi.
Preko projekcije so spoznali vsakdan krapinskih neandertalcev in njegovo anatomijo ter razvoj vesolja in nastanek Zemlje.

Zapisala: Eva Cankar

Učenci devetošolci so se naučili pripraviti slano testo. Iz testa so oblikovali okrogle slike in jih okrasili z lepljenjem motivov iz papirnatih serviet, ki so jih pred tem izrezali. Na koncu so slike še zaščitili z zaščitnim lakom.
Svoje izdelke bodo v spomin učenci podarili staršem na zaključni prireditvi.

Zapisala: Eva Cankar, prof.

PODRUŽNIČNA OŠ PRISTAVA PRI MESTINJU

V letošnjem šolskem letu se bo tudi podružnična šola z različnimi prireditvami in dogodki priključila projektu in s tem prispevala k udejanjanju njenega slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.
Izvedli bomo druženje treh generacij, učenci bodo spoznali in se tudi igrali stare igre, kot so se igrale nekoč. Kamenčki, “Am salam”, “Mamica, koliko je ura?”, “Voziti šajtrgo”… Poustvarili bodo tudi svojo žogo iz starih nogavic.
V okviru delavnice »Pisava skozi čas«, bodo učenci spoznali stare pisave in pomen pisanja.  Za kaj še, razen za klice, lahko uporabljamo mobilni telefon, pa bodo starejši spoznali na delavnici »Babica in dedek ter mobilni telefon«.

Projekt vodi učiteljica Simona Gobec Drofenik.