Skoči na glavno vsebino

V petek, 18. 5. 2018 smo si učenci in učitelji POŠ Pristava pri Mestinju ogledali Ptuj – najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem, ki leži v SV Sloveniji, v središču Spodnjega Podravja na meji s Prlekijo.
Peljali smo se po 433-metrskem Puhovem mostu, ki prečka umetno akumulacijsko jezero na Dravi.
Najprej smo se povzpeli na grič nad mestnim jedrom, kjer nas je prevzel Ptujski grad. Pogled z gradu nam je nudil razgled na Ptuj z okolico in Ptujsko jezero.
Ogledali smo si muzejske zbirke: glasbila, orožje, pustne maske. V grajskih sobanah smo občudovali številne stare predmete, razkošno pohištvo, tapiserije, slike, lestence… Učenci prve triade so poslušali pravljico Kraljična na zrnu graha in si v ustvarjalni delavnici izdelali krono. Petošolci in četrtošolci so napisali razglednice. Nato smo se po ozki poti ob grajskem obzidju spustili do mestnega jedra, kjer smo si ogledali stare stavbe ter se sprehodili po tlakovanih tleh mimo mestnega stolpa do mestne hiše. Z navdušenjem smo opazovali razstavo starih gasilskih vozil. Privoščili smo si sladoled in se prepustili mestnemu vrvežu, ki so ga popestrili številni maturantje.
Dan je bil zanimiv in poučen.

Foto: Milena Kranjčec, Suzana Pirman

(Skupno 867 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost