Skoči na glavno vsebino

V mesecu marcu in aprilu poteka mednarodna raziskava PISA (Programme for International Student Assessment) in sicer na vseh srednjih šolah, nekaterih osnovnih šolah in ustanovah za izobraževanje odraslih. Med izbranimi šolami je v tem ciklu tudi naša osnovna šola. V raziskavi sodelujejo 15-letni učenci in učenke iz 85 držav po svetu. Ta mednarodna raziskava bralne, matematične in naravoslovne pismenosti poteka v triletnih ciklih. Raziskava PISA meri znanja, ki jih mladi potrebujejo v svojem življenju in ta znanja niso nujno vezana na znanja, pridobljena v šoli, ampak so jih lahko pridobili tudi drugje. V Sloveniji jo izvaja Pedagoški inštitut po naročilu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Pedagoški inštitut je po posebni metodi izbral 4 učence naše šole, ki so v tej raziskavi sodelovali.

Z izbranimi učenci smo skupaj z izvajalko Pedagoškega inštituta v torek, 5. 4. 2022, izvedli sodelovanje v največji mednarodni raziskavi PISA.  Naloge so se reševale na računalniku. Učenci so povedali, da so bile naloge zanimive, zahtevne, problemsko zasnovane in so večinoma bile drugačne od nalog, ki so jih vajeni reševati v šoli. V takšnem načinu reševanja nalog so preizkusili prvič, reševali so jih z zanimanjem in jim raziskava ni pomenila posebne obremenitve, opisali so jo kot pozitivno izkušnjo.

Mednarodne primerjave v raziskavi PISA bodo Sloveniji omogočile, da primerja dosežke slovenskih učencev in slovenski izobraževalni sistem nasploh z dosežki v drugih državah ter tako išče poti do izboljšanja kakovosti slovenskega izobraževanja.

Šolska svetovalna služba:
Katja Starček Erjavec in Mojca Vrešak

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost