Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. 5. 2019 smo se z učenci POŠ Pristava pri Mestinju, v okviru naravoslovnega dne, odpravili na Sorževo kmetijo, ki leži v majhni vasici Polže pri Novi Cerkvi.
Po učni kmetiji, ki je s svojimi lepo ohranjenimi poslopji uvrščena med evropske hiše s tradicijo, nas je popeljal prijazen gospodar Oton Samec. Najprej smo si ogledali obnovljeno hišo, v kateri je nekoč živel mlinar z družino. Nato smo spoznali vse posamezne dele starodavnega mlina na vodni pogon, ki ob reki Hudinji stoji že 700 let. Ko ga je mlinar spravil v pogon, smo videli, kako poteka mletje na starodaven način, med dvema naravnima mlinskima kamnoma.
Kako še lahko izkoriščamo moč vode, pa smo spoznali ob ogledu žage venecijanke, ki je ena najstarejših še delujočih vodnih žag na naših tleh in se ponaša z največjim lesenim zobnikom v Sloveniji.
Poučen ogled smo končali pod mogočnim lesenim kozolcem in se polni vtisov odpeljali v Slovenske Konjice, kjer smo v Mini ZOO Landu občudovali različne živali in se posladkali s sladoledom. Dan smo zaključili s prijetno igro v pustolovskem parku.

Foto: Milena Kranjčec

(Skupno 834 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost