Skoči na glavno vsebino

Prav na dan, ko se na Ptuju začne veliki mednarodni pustni karneval, ki ga poleg mnogih drugih mask zaznamujejo predvsem številni kurenti, so imeli devetošolci tehniški dan na temo kurentovanje. Za še večjo skladnost s temo sta poskrbela izvajalca, strokovna delavca CŠOD Štrk, ki se nahaja v neposredni bližini “rojstnega” kraja prvih kurentov oz. korantov kot so bile te tradicionalne slovenske maske imenovane na začetku. O pomembnosti kurentovega kulturnega izročila za naš narod priča tudi uvrstitev na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Po kratki predstavitvi doma Štrk, katerega enotedenski obisk je v letošnjem letu devetošolcem onemogočila epidemija in z njo povezani ukrepi, je sledilo interaktivno spoznavanje zgodovine in izvora kurentov. Natančneje je bila predstavljena obvezna oprema, nato pa so značilnosti, posebnosti in zanimivosti o kurentih učence pripeljali do novega znanja in dojemanja tega magičnega etnografskega lika, ki odganja zimo in zlo ter prinaša srečo in zadovoljstvo.

Devetošolci so nato po lastnih zamislih ustvarili svoje kurente iz različnih materialov. V galeriji so se znašli doma ustvarjeni kurenti iz naravnih materialov, ki se jih je dalo povezati na precej inovativen način.

Morda pa je tem simbolom uspelo ujeti ravno dovolj magičnosti, da nam pomagajo odgnati vse slabo, kar nas pesti v zadnjem času.

(Skupno 660 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost