Skoči na glavno vsebino

Za učence 7. A in 7. B razreda smo v četrtek, 14. 2. 2019, izvedli tehniški dan Steklo. Učenci so si ogledali razstavi v Anini galeriji, se sprehodili čez Steklarno Rogaška in si pri tem ogledali pridelavo in obdelavo stekla ter na Šolskem centru Rogaška Slatina spoznali edina šolska programa tehnik optik in tehnik steklarstva v Sloveniji. Učenci so strnili svoje vtise v krajših opisih.

ANINA GALERIJA

V sklopu tehniškega dne smo si ogledali dve razstavi v Anini galeriji, kjer so do danes gostili že okoli 250 razstav predvsem slovenskih umetnikov. Tokrat v galeriji razstavljata dve akademski slikarki. Mojca Senegačnik je namesto zapisov svoj dnevnik kar narisala. Pri njenih delih smo opazovali domiselne skice, ki jih je popestrila z različnimi tehnikami.

Druga slikarka je Tina Konec, ki je za svoja dela uporabila tehniko tuš. Skozi svoje zelo natančno izdelane motive, pri katerih je poleg tuša uporabila tudi svinčnik, izraža naravo.

Matjaž Kampuš, 7. B

STEKLARNA ROGAŠKA

V steklarni Rogaška smo videli različne postopke izdelave in obdelave stekla. Najprej nam je vodička povedala, da v Rogaški izdelujejo steklene izdelke že od leta 1665. Pokazala nam je kremenčev pesek, iz katerega je steklo narejeno. V tovarni v Rogaški Slatini je zaposlenih 1000 ljudi.

Kasneje smo šli pogledat kako izoblikujejo steklo. Najprej so vzeli  stekleno juho iz peči in jo dali na palico, palico so obrnili in vrteli ter pihali vanjo, da se je izoblikoval kozarec. Nato smo šli pogledat kako brusijo steklo. Videli smo še kako delajo vzorce na steklih. Vsi uslužbenci, ki so brusili steklo, so morali nositi maske. Potem ko smo končali z ogledom, smo šli pogledat v trgovinico za spominke. Videli smo različne pokale in nagrade (npr. MasterChef pokal, šahovski pokal, darila za športnike in državnike…). Cene tam so visoke, ker so vsi kristalni izdelki ročno narejeni. Vsem nam je bilo všeč, da smo v sklopu tehniškega dne izvedeli toliko novega o steklu in njegovi izdelavi.

Jakob Urban Videtič, 7. A

ŠOLSKI CENTER ROGAŠKA SLATINA

Na šolskem centru Rogaška Slatina nas je sprejela ravnateljica mag. Dubravka Berc Prah. Razdelili smo se v dve skupini, ki sta se menjavali na delavnicah. Prva skupina je najprej odšla v steklarsko učilnico, kjer je bilo že vse pripravljeno za naše slikanje na steklo. Prisluhnili smo opisu postopka in navodilom, nato pa si je vsak od nas izbral prave steklarske barve, s katerimi smo ustvarjali poljubne motive na kozarcih. Na koncu smo pisane kozarce postavili v peč, ki je poskrbela, da bodo naši motivi za vedno ostali del kozarca. Po odmoru smo si ogledali video o uporabi in pridelavi stekla ter poslušali razlago gospe ravnateljice. Na koncu smo spoznali še delo optika v zanimivih in poučnih optičnih delavnicah, ki so jih za nas pripravili dijaki.

Šolski center v Rogaški Slatini edini v Sloveniji razpisuje programa tehnik optik in tehnik steklarstva.

Mihael David Flajnik, 7. A

Foto: Mihaela Juričan

(Skupno 723 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost