Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru.

Učenci in zaposleni matične ter podružnične šole smo v petek, 17. 11. 2023, uživali ob dobrotah tradicionalnega slovenskega zajtrka; sladkali smo se z medom, maslom, kruhom, mlekom in jabolki lokalnih pridelovalcev. Ta dan sta nas obiskala tudi čebelarja, ki sta nas opomnila na vrednost lokalno pridelane hrane in pomena čebel za naše okolje. Učenci so likovno poustvarjali na temo čebel in čebelarjenja ter izdelovali čebelnjake, iskali pregovore o kruhu, poslušali pravljico o Čebeljčnjačku (Avtorica: Urška Vider), spoznavali čebele, pekli različne piškote in medenjake. O pomenu lokalno pridelane hrane in uživanja zajtrka, kratkih dobavnih verigah ter še o marsičem pa smo se z učenci pogovarjali pri različnih urah pouka.

Namreč, vsi se zelo dobro zavedamo, da lahko naše zdravje s pravilno prehrano in primerno telesno aktivnostjo ohranjamo na daljši rok. Z zajtrkom si že zjutraj zagotovimo dovolj energije, ki jo potrebujemo za delo, igro, razmišljanje, sočasno pa zagotavljamo dovolj hranilnih snovi za zdravo rast in razvoj našega telesa.

Zato bomo učence tudi v prihodnje vzpodbujali k zdravemu načinu življenja ter jih osveščali o pomenu pozitivnega odnosa do kvalitetne slovenske hrane.

Besedilo: Sašo Oberski, Petra Mirt in Monika Dobravc

Fotografije: Sašo Oberski, David Ivačič, Petra Mirt, Monika Dobravc

(Skupno 258 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost