Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Podčetrtek je vključena v projekt Erasmus+, ki za namen poučevanja in usposabljanja omogoča strokovnim delavcem, da v tujini preživijo nekaj časa in si razširijo obzorje. Koordinator projekta je David Ivačič.

V okviru omenjenega projekta z naslovom “Job shadowing – GetOutdoor 2.0” smo v obdobju 6.6. – 10. 6. 2022 bili povabljeni na mobilnost v Osnovno šolo Mertojak v Splitu na Hrvaškem, katero obiskuje več kot 600 učencev. Mobilnosti sva se udeležili učiteljici Monika Dobravc in Petra Mirt.
Skozi celoten teden smo izvajali številna srečanja z ravnateljico go. Ines Budić, defektologinjo in učitelji, kjer smo si izmenjali številne metode podajanja učne snovi in načine ocenjevanja. Izmenjali smo znanja o uporabi IKT orodij, sodobnimi pristopi poučevanja z uporabo IKT, vključenosti učencev z različnimi potrebami, problemskem pouku, eksperimentalnem pouku ter primerjali šolska sistema obeh šol vključno z izvedbo pouka v naravi. Za razliko od naše šole ima šola gostiteljica oddelek s prilagojenim programom v katerega so vključeni učenci s težjimi oblikami motenj avtističnega spektra.
Med obiskom so se tudi oblikovale ideje za nadaljnje sodelovanje obeh vključenih šol.

V dveh oddelkih 8. razreda sva izvedli predstavitev Slovenije, Občine Podčetrtek, naše šole in šolskega sistema v Sloveniji.

Ob izmenjavi izkušenj smo bili vsi enotnega mnenja, da je za uspeh ključnega pomena sodelovanje vseh akterjev šolskega sistema, fleksibilnost in odprtost strokovnih delavcev vključno z ravnatelji, strokovna rast, zaupanje staršev in aktivnost otrok.

Poleg vsega naštetega sva okusili srčnost gostiteljev in ljudi s katerimi sva vsakodnevno bili v stiku. Vzeli sva si čas tudi za spoznavanje samega Splita in njegove zgodovine hkrati pa uspešno premagovali izzive sporazumevanja v hrvaščini.

Na podlagi pridobljenih izkušenj in novih znanj bova le-te implementirali v lastni praksi.

Monika Dobravc in Petra Mirt

 

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost