Skoči na glavno vsebino

Včerajšnji dan smo zaključili s kvizom Male sive celice, kjer smo se razdeljeni v skupine preizkusili v poznavanju športa, narave in geografije. Po besedah učiteljev CŠOD Jurček so učenci prikazali odlično znanje.

Napovedan dež nas ni ustavil, zato smo se primerno obuti in oblečeni odpravili na raziskovanje naravnih lepot kočevskih gozdov. Po kosilu smo se razdelili v dve skupini, ki sta izmenjaje izvedli tekmovanje v lokostrelstvu, se igrali na zunanjih igralih in prisluhnili prav posebnemu obisku krošnjarja Bineta iz bližnjega Kostela. Krošnjarjenje je bilo od 15. stol. naprej pomembna gospodarska panoga, ki je omogočala preživetje ljudem na širšem kočevskem področju. Pravico do tovrstne dejavnosti jim je leta 1492 dodelil sam cesar. Na vse kar so prodali pa jim ni bilo potrebno plačati nikakršnega davka. Kočevarji so odhajali kot potujoči trgovci v širni svet in predvsem po avstrijskem cesarstvu prodajali najprej domače pridelke in izdelke iz lesa, kasneje pa tudi kupljeno blago. S prisluženim denarjem, novim orodjem in kakim priboljškom za družino so se spomladi, ko je bilo največ dela na polju, vračali domov. Spoznali smo tudi nekaj iger, ki so se jih otroci igrali nekoč.

Ravno v tem trenutku v domu Jurček poteka največja zabava na kočevskem – Jurčkov ples 2019. Jutri nas po zajtrku čaka še orientacijski tek, po kosilu pa se preko Novega mesta, Krškega in Brežic vračamo domov.

Poučno. Naporno. Zabavno. Enkratno.

Foto: Majda Pepevnik, Milena Kranjčec, David Ivačič

(Skupno 923 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost