Skoči na glavno vsebino

TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami sta za šolsko leto 2023/24 razpisala 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava na temo OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.

V okviru 38. festivala Turizmu pomaga lastna glava v sklopu teme OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom, smo oblikovali kulinarični spominek EMANENTNA, ki je v osnovi vezan na vinogradniško tradicijo našega turističnega območja, hkrati pa se prepleta s kulinariko in zgodbo kraja ter pomembne zgodovinske osebnosti – Eme ali Heme Krške. Spominek ima razvojni potencial, kar pomeni, da ponuja možnost razvoja. Hkrati pa ima več uporabnih vrednosti. Primeren je kot spominek kraja, ki povezuje več lokalnih turističnih deležnikov ter omogoča prejemnikom nadaljevanje zgodbe ob kulinaričnem ustvarjanju po lastnih željah.

Izhajali smo iz Slovencem zelo pomembne kmetijske panoge – vinogradništva. Vinogradništvo in pridelava grozdja imata v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo, ki sega več stoletij v preteklost. Slovenci imamo globoko zakoreninjeno kulturo pridelave grozdja in izdelave vrhunskih vin. V želji izdelati trajnostno in ekološko naravnan spominek, primeren za vse generacije,  smo se osredotočili na staro sorto grozdja JURKA, iz katerega smo izdelali marmelado EMANENTNA, ki je iz posebnih sestavin. Grozdja iz našega vinorodnega območja in s termalno vodo iz Term Olimia.
Spominek je naravnan tako promocijsko kot trženjsko in ima uporabno vrednost.

V okviru projekta smo zasnovali turistično nalogo in promocijski film z naslovom EMANENTNA.

Pri projektu sodelujejo: Špela Grilec, Hana Levstik, Maja Pavčnik, Julija Strašek in  Lili Zupan.

 Mentorici:
Mihaela Juričan Šelekar in Simona Gobec Drofenik

 

Dostopnost