Skoči na glavno vsebino

Sedmošolci so v sredo, dne 2. 12. 2020, preživeli pestro dopoldne ob poslušanju radijskih iger, ki so nastale v produkciji igranega programa Radia Slovenija. Kulturni dan je bil razdeljen v dva sklopa – prvi del je bil namenjen slovenskemu Levstikovemu junaku Martinu Krpanu, drugi del pa zabavni zgodbi pisatelja Vinka Möderndorferja Nenavadna poroka.

Učenci so poslušali radijsko priredbo Martina Krpana iz leta 1958 s Stanetom Severjem v naslovni vlogi, zrežirala pa jo je Rosanda Sajko. Radijsko igro so primerjali s posnetkom gledališke predstave Martina Krpana, ki jo je režiral Janez Burger. Gre za nenavadno videoanimacijo, s katero je želel slovenskega silaka še bolj približati mladim. V predstavi je v vlogi pripovedovalca nastopil Janez Škof, v vlogi Krpana pa Jernej Šugman.

Po znameniti pripovedki so se učenci srečali še z zabavno zvočno pravljico o precej nenavadni poroki. Veste, kdo sta ženin in nevesta? Lisica in petelin! Mlada dva se imata rada in tudi zgroženi prebivalci gozda jima ljubezni ne morejo ubraniti.

Učenci so po poslušanju poustvarjali in na videokonferenčnem srečanju delili svoje vtise z učiteljem. Ob umetnostnih besedilih so se prepustili domišljiji, pridobili nova znanja, spoznali kaj novega o svetu in ljudeh in oblikovali svoj umetnostni okus.

 

Besedilo: Špela Mrkša, prof.

(Skupno 671 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost