V petek, 15. 11. 2024, smo na podružnični in matični šoli obeležili pomen slovenskega tradicionalnega zajtrka. Učencem smo ponudili temni kruh, maslo, med, mleko in jabolka lokalnih proizvajalcev.
Na matični šoli smo v tednu pred zajtrkom likovno poustvarjali na temo čebel in čebelarstva. V torek nas je obiskal čebelar g. Žan Janez Ilek, ki nam je predstavil svoje delo, delo čebelarja, pomen čebel za okolje in čebeljih produktov. Učenci so z navdušenjem poslušali in se naučili veliko novega o čebelah ter pridelavi medu. Na koncu smo različne vrste medu tudi preizkusili. Manjkalo ni niti peke medenjakov in različnih piškotov, pri čemer so učenci sami pripravili testo in oblikovali piškote. Vonj sveže pečenih piškotov je napolnil šolo in ustvaril prijetno vzdušje. Petošolci so pripravili zanimive plakate, s katerimi nas ozaveščajo o pomenu lokalno pridelane hrane, pomenu zajtrka in še marsičem. Vrhunec tedna pa je predstavljal sam dan zajtrka, ko je v jedilnici četrtošolec Matic Grilec na harmoniko učencem zaigral pesem Lojzeta Slaka »Čebelar”. Ob zvokih harmonike so mnogi učenci in učitelji zapeli in ustvarili pravo praznično vzdušje.
Na podružnični šoli so učenci ob obisku čebelarjev pripravili krajši kulturni program. Prvošolci so nas razveselili s prikupno pesmico »Čebelice«, drugošolci pa so predstavili modre pregovore o čebelah. Otroci otroškega pevskega zbora so vsem prisotnim zapeli ljudsko pesem »Jaz pa pojdem« ob kitarski spremljavi vzgojiteljice Lidije in tako na dan zajtrka ustvarili še bolj prijetno vzdušje. Čebelarja, g. Jože Počivavšek in g. Branko Zakošek, sta nas vse poučila o pomenu slovenskega tradicionalnega zajtrka, čebelarstva in zdrave prehrane. Skupaj smo spoznali, kako pomembno je uživanje lokalnih živil in ohranjanje narave za prihodnje rodove.
Besedilo: Sašo Oberski, Monika Dobravc
Fotografije: Borut Pihlar, Sašo Oberski, Valentina Kokovnik, Monika Dobravc