Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Podčetrtek je vključena v projekt Erasmus+, ki za namen poučevanja in usposabljanja omogoča strokovnim delavcem, da v tujini preživijo nekaj časa in si razširijo obzorje. Koordinatorica projekta je Anita Skerbiš. Glede na razmere je bilo v letošnjem šolskem letu vse skupaj malce oteženo in je bila mobilnost učiteljev skozi celotno šolsko leto onemogočena.
Zaradi izboljšanja epidemiološke situacije smo bili v okviru projekta Erasmus+ “Job shadowing – Izzivi  inkluzije” v obdobju 6. – 12. 6 2021 povabljeni na mobilnost v Osnovno šolo Jurja Dobrile v Rovinju na Hrvaškem, katero obiskuje 650 učencev. Mobilnosti sva se udeležili ravnateljica Sonja Švajger in svetovalna delavka vrtca Katja Starček Erjavec.
Skozi celoten teden smo ob upoštevanju priporočil NIJZ na zunanjem šolskem prostoru izvedli številna srečanja z  ravnateljem, koordinatorji projektov in učitelji, kjer smo si izmenjali številne metode podajanja in načine ocenjevanja znanja v času pouka v šoli in na daljavo. Izmenjali smo znanja o uporabi IKT orodja in opazovali številne načine izvedb pouka v naravi. Koordinatorji projekta so nama omogočili strukturirane obiske šole, podružnic in vrtca. Predstavili so nama številne primere dobrih praks v poučevanju, nove učne metode, katere bova prenesli med sodelavce. Seznanili sva se z delovanjem svetovalne službe in organizacijo dela z otroki s posebnimi potrebami
Še posebej naju je zanimalo opazovanje inovativnih metod poučevanja, kot so projektno učenje in obšolske dejavnosti, ki spodbujajo ustvarjalnost in odličnost učencev. Obiskali sva podružnici osnovne šole v Rovinjskem Selu in naselju Bale ter Otroški vrtec Neven. V 7. razredu sva izvedli predstavitev Slovenije, Občine Podčetrtek, naše šole in šolskega sistema v Sloveniji.

V septembru 2021 pričakujemo vrnitev mobilnosti strokovnih delavcev in učencev Osnovne šole Jurja Dobrile.

Ob izmenjavi izkušenj smo bili vsi enotnega mnenja, da je za uspeh ključnega pomena sodelovanje vseh akterjev šolskega sistema, fleksibilnost in odprtost strokovnih delavcev, strokovna rast, zaupanje staršev in modrost otrok. Vrnili sva se polni pozitivnih vtisov, novih idej in primerov dobre prakse, kar nama predstavlja neprecenljivo izkušnjo.

Sonja Švajger in Katja Starček Erjavec

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost