Skoči na glavno vsebino

V sredo, 14. oktobra 2020 smo se z učenci 9. razredov odpravili na Dolenjsko in v sklopu kulturnega dne obiskali Juričičevo domačijo in rojstni kraj Primoža Trubarja ter se sprehodili do Krške jame, kjer izvira reka Krka.
Na poti domov so devetošolci strnili svoje vtise:
VŠEČ NAM JE BILO, da smo bili veliko na prostem in da smo iz zanimivih razlag, razstav in video prispevkov izvedeli marsikaj novega o življenju in delu Jurčiča in Trubarja. Všeč so nam bile lepo obnovljene in vzdrževane posesti in stavbe kot so hiša s črno kuhinjo, čevljarjeva delavnica, čebelnjak, žaga in mlin, ki še danes pričajo o življenju nekoč. Prav tako nam je bil všeč sproščen sprehod do Krške jame, iz katere je drla voda, kar je vsekakor svojevrsten prizor. Ves čas nas je spremljalo lepo vreme, ki je naše oglede in druženje naredilo še prijetnejše.
ZANIMIVO NAM JE BILO poslušati opise življenjskih zgodb naših književnikov in ob ogledu rojstnih hiš razmišljati, kako so živeli v majhnih in nizkih bivalnih prostorih, kako so kuhali v vedno zadimljeni črni kuhinji, spali na ozkih s slamo podloženih posteljah in kako težko je bilo delo v mlinu in žagi. Z zanimanjem smo si ogledovali orodje in knjižne zbirke ter presenečeni ugotovili, da sta Abecednik in Katekizem precej manjša, kot smo si predstavljali. Ob ogledu razstavljenih kopij Trubarjevih del smo videli, da je utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika kasneje izdajal vedno zajetnejša književna dela. Zanimivo je bilo prisluhniti opisu pestre življenjske zgodbe Jurčiča in predvsem Trubarja, katerega napredne ideje so po pol stoletja še kako žive in aktualne.

foto: Eva Humski

(Skupno 362 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost